Rabu, 30 November 2016

cara mengira bonus shaklee malaysia

Assalammualaikum wbt.

Ramai yang nak tahu macam mana kami kira bonus shaklee yang berkepuk - kepuk tu kan?
Anda semua tahu tak bagaimana kami semua dapat bonus?

Kalau tengok gambar di bawah, ada nyatakan bonus dikira bermula dari pembelian RM460 ke atas.
Itu bermaksud dengan point 150 uv minimum baru anda layak dapat bonus sebanyak 5% iaitu dalam RM24.
peratusan bonus dipecahkan mengikut beberapa peringkat UV (Unit Volume) . Nak senang uv tu macam
point la iaitu:


RM480 = 150 uv = 5%
RM960 = 300 uv = 8%
RM1920 = 600 uv = 14%
RM3840 = 1200 uv = 17%
RM9600 = 2000 uv = 21%

Bila kita tengok pecahan uv tu dah boleh target nak buat sales berapa dan berapa pulangan bonus yang kita dapat =)
First time nak naik rank daripada Distributor kepada Supervisor anda perlu dapatkan 3000 uv. Selepas tu nak maintain efektif adalah dengan 2500 guv sahaja setiap bulan.

Jika anda ingin merasa berada di Rank leader SUPERVISOR 

Belian barang personal + group RM10 000 --> layak ke pangkat Supervisor dan UV Ingat 3000 adalah datang dari (UV Personal +UV Group ) ,Oleh itu pentingnya ada Downline kan ? bergerak melaui Group lebih cepat Pangkat akan naik..
kenapa Mesti jadi Supervisor sebab selain bonus dari Personal UV Shaklee bayar lagi Bonus New rank RM 368 

CARA PENGIRAAN 

Contoh Jika anda buat Personal 3000uv x 3.1 x 21% = RM1953
tambah Bonus New rank RM368
= RM 2321 inilah bonus bila naik rank supervisor 

Ya, setiap bulan uv akan jadi 0 balik. Jadi setiap bulan kenelah pulun berniaga.
Nak dapat bonus lebat kenelah usaha lebat.

Shaklee ni beranak pinak lah..Betul ke?

Ye, bila ada anak register bawah kita, kita akan dapat point dia juga.
Tapi dengan syarat, minimum untuk kita dapat bonus adalah puv 150.

puv = personal uv
guv = group uv

Cth 1:
u = 148 pv (personal uv) = 0%
=1098 guv (group uv) = 11%
a = 50 pv = 0%
b = 600 pv = 11%
c=300 pv = 8%

Jadi yang dapat bonus hanyalah si b dan c sahaja.
maknya si u tak dapat apa ye sebab puv kurang daripada 150 walaupun guv adalah 1098.

Cth 2:
u = 2000 pv (personal uv) = 17%
= 4850 guv (group uv) = 21%

(efektif sekiranya telah capai rank supervisor kerana capai guv 2500 ke atas)

a = 150 pv = 5%
b = 2400 pv = 17%
c=300 pv = 8%

Jadi yang dapat bonus adalah semua orang. tapi beza tau kiraanya..

u dapat bonus daripada:
a : 17%-5% = 12%
b : 17%-17% = 0%
c: 17% - 8% = 9 %

oleh itu, korang boleh nampak kan. Kalau uv anak lagi tinggi daripada uv mak. mak tak dapat apa pon. Pasal tu lah saya setuju dengan biz ni. Sebab walaupun korang berada di peringkat manapun. yang penting usaha untuk dapatkan bonus.

Bukan goyang kaki je suruh orang bawah cari point. Tak elok kan..Kita yang kat bawah ni pon tak suka bila orang buat macam tu. Macam dipergunakan je..

Nanti 15hb setiap bulan senyum-senyum je tengok duit bonus masuk bank in terus dalam bank. Kan senang, duit gaji pon boleh simpan tau =

Nak join kami bershaklee jom hubungi As pengedar sah shaklee anda