Rabu, 16 November 2016

Cara mencuci muka dengan betul

Assalamualaikum,Bismillah..

Tidak Yakin dengan Jenis Kulit Wajah Anda? Cek Di Sini!

Mari kenali lebih dekat bagaimana jenis kulit wajah Anda. Hal ini penting agar jenis pembersih wajah yang anda gunakan lebih tepat dan sesuai dengan jenis kulit wajah Anda.

1. Kulit wajah berminyak akan memiliki pori-pori yang besar, berminyak, dan nampak berkilat. Kulit wajah jenis ini disarankan memakai sabun pembersih wajah bebas minyak atau oil-free dan toner untuk menghilangkan minyak berlebih. Anda juga boleh menggunakan sabun pembersih wajah yang berbahan gel karena dapat membersihkan minyak dengan baik.

2. Kulit wajah kering akan merasa kasar dan bersisik. Untuk jenis kulit wajah ini, disarankan hindari pembersih muka yang mengandungi alkohol. Dan, gunakanlah pembersih wajah yang lembut agar kulit tidak semakin kering.

3. Jika Anda memiliki kulit yang sensitif, Anda akan lebih cenderung merasa gatal atau pedih setelah mengenakan produk rawatan atau kosmetik tertentu. Sedangkan, jika memiliki kulit wajah normal, kulit wajah akan terlihat lebih bersih, dan tidak sensitif.

Sayangi Kulit Wajah dengan Menjaga Kebersihannya.
Kini Anda sudah mengenali jenis kulit dan jenis pembersih wajah yang tepat. Langkah selanjutnya adalah ketahui
Cara mencuci muka ,mungkin ramai yang dah tahu tapi tak mustahil ada juga yang tak tahu atau yang tidak menitikberatkan cara mencuci wajah dengan betul.

Ada yang rasa malas membersihkan wajah padahal tak perlu lama-lama mencuci wajah,yang penting tekniknya tepat.

Mencuci muka juga dapat menghilangkan jerawat dan mencegah penumbuhan jerawat.

Disini saya nak  cerita pentingnya teknik2 mencuci dengan betul supaya wajah kelihatan muda sentiasa. hehe nak nampak muda kena lah baca sampai habis  sebelum ni saya pun main taram je semasa basuh muka dengan cleanser ke apa.. rupanya ada teknik yang betul ! ouhh mak selama ni silap lahhh..

Sedangkan mengabaikan membersihkan wajah sehari saja membuat pori tersumbat, jerawat naik, dan bahkan bisa menyebabkan penuaan .

Okey ...jom cuci muka.

tips: Senyum dulu ambil aura positif dlm hati bismillah apa2 pun dengan izin Allah

STEP1: Uolls kena tahu cara terbaik untuk mengurut wajah kita,adalah dengan menggunakan tiga jari terakhir.Iaitu Jari Hantu,Jari Manis dan Jari Kelingking.

Jangan sesekali menggunakan Jari telujuk NO NO NO ! ini kerana jari telunjuk tekanan nya lebih kuat dan mungkin akan menyebabkan wajah kita lebih berkedut ouhhh no!

Awali dengan membasahi kulit wajah dengan air hangat,ambil pencuci wajah anda dan letakan di jari hantu. kalau saya,lebih suka guna pencuci muka NUTRIWHITE SHAKLEE antara keistimewaan pencuci muka nutriwhite membersih hingga ke dalam kulit. Memang bersih lepas guna. Hanya picit sedikit sahaja akan hasilkan buih halus luar biasa. Tahan sehingga 8 bulan tempoh penggunaan.
Semua orang nak cantik secara semulajadikan? Saya pun baru tahu rupanya bukan melalui pemakanan sahaja tapi luaranpun kenalah jaga supaya kulit kita kekal, sihat, cantik, berseri-seri.

STEP2:Bermula dari bahagian hujung dagu,buat urutan membulat ke atas menggunakan tiga jari tadi.Ini tujuannya untuk kita buka roma2 halus dan supaya make up semua dapat disingkirkan dengan baik.

STEP3:seterunya dalam gerakan memutar ke arah atas terus ke bahagian pipi tengah wajah dan ke arah luar.Kemudian terus kan urutan membulat hingga ke dahi serta bawah hidung..berikan tekanan lebih kuat bila di bahagian  antara dua kening.Ianya untuk releasekan tekanan seharian kita bekerja/study.

STEP4:Untuk di bahagian hidung,lakukan urutan ke bawah hingga hujung hidung dan berikan sikit tekanan..ini dapat membantu kita menyingkirkan black head/white head pada hidung kita.

LAST STEP: Bilas muka dengan air sebersih2nya..lap dengan towel bersih kalau saya lebih suka lap menggunakan tisu lembut if nak guna towel pun boleh tp make sure bersih ok.Lap dengan cara ‘Dabbing’ bukan mengesat..tekan2 manja ajee..then boleh tidur dgn lena.Amalkan ayat 4 surah Yusuf setiap hari,naik seri muka.

Selamat mencuba ! :) 


Nak dapatkan DEEP FOAMING CLEANSER SHAKLEE dan SET SKINCARE NUTRIWHITE boleh hubungi 0173511136 ( Asmida ) 


Sekian ,wassalam.